onsdag 10. november 2010

Etterbehandling....

Når man tar bilder i RAW- format, eller NEF som er navnet på Nikon sitt RAW-format, må bildene konverteres til "vanlige" .jpg bilder som kan vises hvorsomhelst. RAW-data er de proprietære data som billedsensoren registrerer idet man utsetter den for lys som har passert gjennom et objektiv ("linse"). Alle kamera benytter et RAW-format som konverteres i kameraet slik at det som lagres på minnekortet er et universelt .jpg bilde. På avanserte kompaktkamera og på alle digitale speilreflekskameraer kan man også velge å lagre RAW-data fra billedsensoren som en RAW-fil på minnekortet.
Man må da ved hjelp av software utføre en konvertering til et .jpg som kan vises. I denne prosessen kan man gjøre en del flere justeringer av bl.a eksponering, lys, farger, hvitbalanse, kontrast, osv enn man kan med en allerede behandlet .jpg fil fra kameraet. Høres kanskje tungvindt ut, men det har åpenbare fordeler som jeg skal vise et eksempel på her:
Her er et bilde som kommer rett ut av kameraet som en ferdigbehandlet .jpg-fil. Det er kameraet sine egne forhåndsinstillinger som utfører konverteringen. Brukeren kan justere enkelte parameter i kameramenyene, som da gjelder for alle bildene som taes.
Her er det samme bildet, men jeg har nå tatt RAW(NEF)-filen ut av kamera og inn i programmet Adobe Camera Raw som er Photoshop sin RAW-konverter. Jeg har justert hvitbalanse, eksponering, kontrast, fargemetning og gjort et utsnitt. Deretter har jeg eksportert den behandlede filen til Photoshop der jeg har laget et justeringslag som jeg har kjørt gjennom et "High Pass" filter som justerer graden av oppskarping- før jeg til slutt lagrer hele herligheten som en .jpg fil som vises her.

Ikke akkurat lettvindt, men forskjellen i bildekvalitet er åpenbar ;-)
Ved å fotografere i RAW, har man større spillerom til å skape et bestemt uttrykk, eller (til en viss grad) rette opp feil i hvitbalanse eller eksponering.

PS: en tredje variant av det samme bildet er postet litt lenger nede i bloggen min- RAW-filen kan justeres så mange ganger man vil, for å lage forskjellige uttrykk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar